Wat is echt 2016-11-28T14:42:24+00:00

Wat is echt

‘Wat is Echt?’, vroeg het Konijn aan het Kale Paard op een dag, terwijl ze samen langs de kant van de kinderkamer lagen.

‘Betekent het iets in je hebben dat zoemt en een hendel die uit je steekt?’ “Echt” is niet hoe je bent gemaakt’, zei het Kale Paard. ‘Het is iets dat je overkomt’.

Het Kale Paard had langer in de kinderkamer geleefd dan alle anderen. Hij was zo oud dat zijn bruine vel uit lapjes bestond waaronder de stiksels zichtbaar waren en de meeste haren uit zijn staart waren uitgetrokken om een streng manen aaneen te rijgen.

‘Doet het pijn?’, vroeg het Konijn.

‘Soms’, zei het Kale Paard, want hij was altijd oprecht. ‘Als je Echt bent, vindt je pijn niet erg’.

‘Gebeurt het in één keer, zoals mechanisch opgewonden worden’, vroeg hij, ‘of beetje bij beetje ?’.

‘Het gebeurt niet allemaal in één keer’, zei het Kale Paard. ‘Je wordt het. Het duurt erg lang. Daarom gebeurt het niet vaak met speelgoedjes die makkelijk kapot gaan, of scherpe randen hebben, of die voorzichtig bewaard moeten worden. In het algemeen, tegen de tijd dat je Echt bent, is het grootste deel van je haar eraf geknuffeld, zijn je ogen uitgevallen, sta je wankel in je scharnieren en zie je er erg aftands uit.

Maar dat geeft allemaal niet, want als je eenmaal Echt bent kun je niet lelijk zijn, behalve voor mensen die het niet begrijpen’.

Een deel uit: Het Fluwelen Konijn van Margery Williams.
Vertaling door Yvonne LiewOn

Wie ben ik…

Mijn naam is Jolanda Oldenhave, geruime tijd geleden bevangen en bevlogen geraakt door de haptonomie en haptotherapie. Allereerst vanuit persoonlijke vragen die ik over mezelf en mijn leven had waar ik toentertijd zoekende in was. Later is dit uitgemond in het doorlopen van de opleiding tot GZ- Haptotherapeut aan de academie voor haptonomie te Doorn.

LEES VERDER