Relaties 2018-04-26T13:31:31+00:00

Relaties

Als mens staan we veelal in contact met de medemens. Met iedereen die we in ons leven ontmoeten hebben we een vorm van contact en als dat contact vaker en in een bepaalde mate intensief plaats vindt, spreken we in de volksmond van een relatie. Wat in ieder contact hetzelfde is, is dat jij als persoon mee participeert even zoals dat de ander dat doet. Er is wederkerigheid en daarmee ook verbinding. De aard, intensiteit en de waarde die we eraan hechten is steeds weer anders.
Jij bent onderdeel van dit geheel aan dynamiek.
Jij hebt invloed op hoe je relatie met die ander is, maar ook de ander.
Zo is iedere ontmoeting steeds weer anders. Er ontstaat dus een wisselwerking waaraan je een bijdrage levert, deelgenoot van bent en ook te maken krijgt met de invloeden van de ander.

Verbinding

In deze wisselwerking tussen jou en de ander zit veel leerstof over jezelf.
Hoe ga je verbinding aan, hoe bouw je relatie op en hoe onderhoud je ze?
Hierin neem je ervaringen mee die je eerder uit je leven opgedaan hebt. Je geschiedenis doet dus ook, net zoals de huidige omstandigheden, mee.
Voorbeelden hiervan zijn; Als je slecht geslapen hebt kan je minder hebben of als je in het verleden gekwetst bent in je vertrouwen denk je nu een keer vaker na voordat je iets persoonlijks deelt.
En dit geldt uiteraard ook zo voor de ander en hoe verhoud jij je dan weer met de invloed van de ander.

Schat aan informatie

In mijn behandelingen wordt er veel beroep gedaan op het aangaan van contact tussen jou, jezelf en de ander in zich heeft, want daar zit een schat aan informatie over jezelf.
Hierbij wordt er gekeken naar;

  • Jij als persoon. Wie ben je, wat heb je meegekregen in je leven aan boodschappen over hoe je een relatie tot stand brengt en deze onderhoudt enz.
  • Hoe reageer je op omgevingsinvloeden. Bijvoorbeeld als er (werk)druk op je ligt of als de ander stil valt.
  • En als laatste hoe verhoud je je in de wederkerigheid van contact.
    Een voorbeeld hierbij is; als ik een voorstel heb in wat we gaan doen volg je dan makkelijk, gaan je hakken in het zand of heb je een andere reactie hierop.

Vanuit welke voedingsbodem?

Als we kennismaken met elkaar is er contact. Bij de voordeur al of misschien ook al eerder doordat we elkaar gesproken hebben door de telefoon. Zodra wij dit contact uitbreiden door met elkaar individuele therapiesessies aan te gaan bouwen we een relatie met elkaar op. Door hier bewust op in te zoomen is er vruchtbare grond genoeg om hiervan te leren. En op vruchtbare grond kan je ook weer opnieuw zaaien en oogsten, zodat er wederom opnieuw geschiedenis opgedaan wordt in je ervaringen met wederkerig contact.

Er kan gebruik gemaakt worden van de aanvullende behandelmethode “een taal erbij” vanuit de kontekstuele therapie.

Ontmoeten

Is meer dan iemand tegenkomen
Of bij elkaar zijn
Je ontmoet niet zoveel mensen.
Ontmoeten heeft iets
Van verwondering en herkenning…

LEES VERDER…